Historisch gebruik in de traditionele geneeskunde
Hericium erinaceus of egelbaard of leeuwenmanen, zoals we het ook wel noemen, heeft een lange traditie in de traditionele geneeskunde in Oost-Azië, vooral in China en Japan. Al duizenden jaren wordt deze paddenstoel zowel als voedsel als als medicijn gebruikt om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen.
Traditioneel gebruik in China
In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt Hericium erinaceus zeer gewaardeerd vanwege zijn diverse gezondheidsvoordelen. Het wordt traditioneel gebruikt om de maag te versterken en de spijsverteringsfuncties te verbeteren. Er wordt aangenomen dat de paddenstoel de ‘levensenergie’ of Qi versterkt, wat zou leiden tot een betere spijsvertering en verhoogde vitaliteit. Bovendien heeft Hericium toepassing gevonden in TCM bij de behandeling van maagzweren en chronische gastritissymptomen.
Gebruik in de Japanse geneeskunde
In Japan staat Hericium erinaceus bekend als Yamabushitake en wordt het al eeuwenlang gewaardeerd in zowel de keuken als de geneeskunde. Traditioneel gebruik omvat het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de concentratie en cognitieve vaardigheden. De paddenstoel wordt vaak verwerkt in soepen en thee om van de gezondheidsvoordelen te profiteren, vooral om de mentale helderheid te ondersteunen en maag-darmstoornissen te behandelen.
Ondersteunt de hersenen en het zenuwstelsel
Een bekend toepassingsgebied van Hericium in de traditionele natuurgeneeskunde is het ondersteunen van lusteloosheid. Dit heeft ertoe geleid dat onderzoeksteams de effecten van Hericium erinaceus op het zenuwstelsel hebben bestudeerd met indrukwekkende resultaten: in verschillende onderzoeken lieten extracten positieve effecten zien op de groei en regeneratie van zenuwcellen en op het bevorderen van neuronale differentiatie. Er zijn ook ontstekingsremmende effecten op het zenuwstelsel gevonden. Deze resultaten onderstrepen het enorme potentieel van deze medicinale paddenstoel en openen een breed scala aan mogelijke toepassingen. Daarom wordt Hericium intensief onderzocht in verband met zenuwpijn, multiple sclerose, dementie, de ziekte van Alzheimer, Parkinson, zenuwbeschadiging en voor ondersteuning na een beroerte.
Effecten op maag, darmen en immuunsysteem
De egelbaard wordt traditioneel gebruikt bij maagzweren, het prikkelbaredarmsyndroom, gastritis en maag- en slokdarmkanker. Het wordt beschouwd als een slijmvliesactivator en zou ook nuttig kunnen zijn bij chronische inflammatoire darmziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, ook al ontbreken klinische onderzoeken. Het effect op de maagwand suggereert dat het zou kunnen helpen bij brandend maagzuur (reflux), omdat maagzuur de slokdarm kan irriteren en ontstekingen of kanker kan veroorzaken.
De immuunversterkende werking van Hericium hangt samen met de positieve werking op het darmslijmvlies, dat veel gezonde bacteriën bevat en het immuunsysteem versterkt. Als antibacteriële stof wordt Hericium ook gebruikt tegen Helicobacter Pylori, die ontstekingen en een verhoogd risico op maagkanker kan veroorzaken. Hericiumextract vertoont in het laboratorium groeiremmende effecten tegen deze bacterie en heeft daarmee potentie voor de preventie van maagkanker.
Ingrediënten: Lion's Mane (Hericium Erinaceus) extractpoeder uit wilde collectie, gecertificeerd biologisch (CN-BIO-141)
Inhoud: 100g in een hersluitbare stazak. In deze tas kunt u het product bewaren totdat u het gaat gebruiken.
Aanbevolen consumptie: Volwassenen Meng 2g (ca. theelepel) poeder in water of een andere drank, of in muesli, pudding, yoghurt, enz.
Na opening goed gesloten in de koelkast bewaren en zo snel mogelijk gebruiken.
Voedingssupplementen: De aangegeven aanbevolen dagelijkse consumptiehoeveelheid mag niet overschreden worden. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl. Niet geschikt voor mensen jonger dan 18 jaar, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Buiten het bereik van kinderen houden.